

Middle School Schedule Information 2017





MIDDLE SCHOOL SCHEDULE

School Board Approved
May 23, 2017

CBSD SAMPLE MIDDLE SCHOOL BELL SCHEDULES

SCHEDULE WITH ADVISORY & RESOURCE SEPARATE

- Students will begin the day in 1st period class attendance taken in 1st period
- Advisory occurs every day as "standalone" period for 19 minutes
- Advisory and "homeroom" combined includes morning show, announcements, and other social-emotional programs
- Class length -50 minutes

	7 th Grade			8 th Grade	Grade		9 th Grade	
Period	Time	Length	Period	Time	Length	Period	Time	Length
1	7:30 - 8:20	50 min	1	7:30 - 8:20	50 min	1	7:30 - 8:20	50 min
2	8:23 - 9:13	50 min	2	8:23 - 9:13	50 min	2	8:23 – 9:13	50 min
Advisory	9:16 – 9:35	19 min	Advisory	9:16 – 9:35	19 min	Advisory	9:16 – 9:35	19 min
3	9:38 - 10:28	50 min	3	9:38-10:28	50 min	3	9:38 – 10:28	50 min
4	10:31 – 11:21	50 min	4	10:31 – 11:21	50 min	LUNCH	10:28 - 10:58	30 min
LUNCH	11:21 – 11:51	30 min	5	11:24 - 12:14	50 min	4	11:01 – 11:51	50 min
5	11:54 - 12:44	50 min	LUNCH	12:14 - 12:44	30 min	5	11:54 – 12:44	50 min
6	12:47 - 1:37	50 min	6	12:47 - 1:37	50 min	6	12:47 – 1:37	50 min
7	1:40-2:30	50 min	7	1:40-2:30	50 min	7	1:40-2:30	50 min

SCHEDULE WITH ADVISORY & RESOURCE PERIOD SEPARATE

7th GRADE SCHEDULE-Non Music

- Innovation and Creativity (InC), Integrated Technology, & Health/PE mandatory for all 7th grade students
- Art, Technology Education, and F & CS assigned to non-music students in 7th grade

- Exploratory Music – assigned in 8th grade

Period	Length	Time	1 st MP	2 nd MP	3 rd MP	4 th MP	
1A	50 minutes	7:30 - 8:20	Specia	1 1 (InC)	Special 4 (Inte	grated Technology)	
1B	50 minutes	7:30 - 8:20	Special 2	(Health/PE)	Special	5 (Tech Ed)	
2A	50 minutes	8:23 – 9:13	Res	ource	Re	esource	
2B	50 minutes	8:23 – 9:13	Specia	al 3 (Art)	Special	6 (F & CS)	
Advisory	19 minutes	9:16 – 9:35	ADVISORY				
3	50 minutes	9:38 – 10:28		Co	ore Class		
4	50 minutes	10:31 – 11:21		Co	re Class		
Lunch	30 minutes	11:21 – 11:51		L	UNCH		
5	50 minutes	11:54 – 12:44	Core Class				
6	50 minutes	12:47 - 1:37	Core Class				
7	50 minutes	1:40 - 2:30		Co	re Class		

8TH GRADE SCHEDULE-Non Music

- Health/PE & Integrated Technology – mandatory for all 8th grade students

- Art, Exploratory Music, F & CS, & Technology Education – these courses will be assigned in the 8th grade year

Period	Length	Time	1 st MP	2 nd MP	3 rd MP	4 th MP	
1	50 minutes	7:30 - 8:20	Core Class				
2	50 minutes	8:23 – 9:13		Cor	e Class		
Advisory	19 minutes	9:16 – 9:35		ADV	ISORY		
3A	50 minutes	9:38 - 10:28	Special 1	(Health/PE)	Special 4 (Inte	grated Technology)	
3B	50 minutes	9:38 - 10:28	Specia	al 2 (Art)	Special	Special 5 (Tech Ed)	
4A	50 minutes	10:31 – 11:21	Res	source	Resource		
4B	50 minutes	10:31 – 11:21	Special 3 (Exp	ploratory Music)	Special	6 (F & CS)	
5	50 minutes	11:24 - 12:14		Cor	e Class		
Lunch	30 minutes	12:14 – 12:44	LUNCH				
6	50 minutes	12:47 - 1:37	Core Class				
7	50 minutes	1:40 - 2:30		Cor	e Class		

9TH GRADE SCHEDULE-Non Music

- Health/PE – mandatory for all 9th grade students

- Students can take multiple options within Specials area courses

Period	Length	Time	1 st MP	2 nd MP	3 rd MP	4 th MP	
1	50 minutes	7:30 - 8:20	Core Class				
2	50 minutes	8:23 – 9:13		Cor	e Class		
Advisory	19 minutes	9:16 – 9:35		ADV	/ISORY		
3	50 minutes	9:38-10:28		Cor	re Class		
Lunch	30 minutes	10:28 - 10:58	LUNCH				
4	50 minutes	11:01 – 11:51		Cor	e Class		
5	50 minutes	11:54 - 12:44		Cor	re Class		
6A	50 minutes	12:47 - 1:37		Special 1	(Health/PE)		
6B	50 minutes	12:47 - 1:37	Special 2 (Engire	neering & Design)	Special 4	4 (3D Design)	
7A	50 minutes	1:40 - 2:30	Resource Resource		esource		
7B	50 minutes	1:40 - 2:30	Special 3 (Co	ooking for Life)	Special 5 (Ex	ploring Ceramics)	

SCHEDULE WITH ADVISORY & RESOURCE PERIOD SEPARATE

7th Grade Music Student

- Innovation and Creativity (InC), Integrated Technology, & Health/PE mandatory for all 7th grade students
- Music Course (Band, Chorus, or Orchestra) is all year

- Art, FCS, & Technology Education – 1 of these courses will be assigned in 7th grade, and the 2 not assigned in 7th grade will be assigned in the 8th grade year (F & CS is example below)

			2 3 (
Period	Length	Time	1 st MP	2 nd MP	3 rd MP	4 th MP	
1A	50 minutes	7:30 - 8:20	Specia	al 1 (InC)	Special 3 (Inte	grated Technology)	
1B	50 minutes	7:30 - 8:20	Special 2	(Health/PE)	Specia	1 4 (F & CS)	
2A	50 minutes	8:23 – 9:13	Res	source	R	esource	
2B	50 minutes	8:23 – 9:13		Special 5 (Music - B	and, Chorus, or Orchestr	ra)	
Advisory	19 minutes	9:16 - 9:35	ADVISORY				
3	50 minutes	9:38 - 10:28		Co	ore Class		
4	50 minutes	10:31 - 11:51		Co	ore Class		
Lunch	30 minutes	11:21 – 11:51		LUNCH			
5	50 minutes	11:54 - 12:44	Core Class				
6	50 minutes	12:47 – 1:37	Core Class				
7	50 minutes	1:40 - 2:30		Co	ore Class		

8Th Grade Music Student

- Health/PE & Integrated Technology—mandatory for all 8th grade students
- Music Course (Band, Chorus, or Orchestra) is all year
- Art, F & CS, & Technology Education 2 of the courses not assigned in 7th grade will be included in 8th grade student schedules (Art & Tech Ed assigned below due to F & CS assigned in 7th grade)

Period	Length	Time	1 st MP	2 nd MP	3 rd MP	4 th MP		
1	50 minutes	7:30 - 8:20	Core Class					
2	50 minutes	8:23 - 9:13		Core Class				
Advisory	19 minutes	9:16 – 9:35		AD	VISORY			
3A	50 minutes	9:38 - 10:28	Special 1	(Health/PE)	Special 4 (Inte	grated Technology)		
3B	50 minutes	9:38 - 10:28	Specia	al 2 (Art)	Special	5 (Tech Ed)		
4A	50 minutes	10:31 - 11:21	Res	source	R	Resource		
4B	50 minutes	10:31 - 11:21		Special 5 (Music - B	and, Chorus, or Orchestr	a)		
5	50 minutes	11:24 - 12:14		Co	re Class			
Lunch	30 minutes	12:14 - 12:44	LUNCH					
6	50 minutes	12:47 - 1:37	Core Class					
7	50 minutes	1:40-2:30		Co	ore Class			

9th Grade Music Student

- Health/PE—mandatory for all 9th grade students
- Music Course (Band, Chorus, or Orchestra) is all year
- Students can take multiple options within Specials area courses

Statents can take matriple options within specials area coarses							
Period	Length	Time	1 st MP	2 nd MP	3 rd MP	4 th MP	
1	50 minutes	7:30 - 8:20	Core Class				
2	50 minutes	8:23 - 9:13		Co	re Class		
Advisory	19 minutes	9:16 – 9:35		AD	VISORY		
3	50 minutes	9:38 - 10:28		Co	re Class		
Lunch	30 minutes	10:28 - 10:58		L	UNCH		
4	50 minutes	11:01 – 11:51		Co	re Class		
5	50 minutes	11:54 - 12:44		Co	re Class		
6A	50 minutes	12:47 - 1:37		Special	(Health/PE)		
6B	50 minutes	12:47 – 1:37	Special 2 (Music - Band, Chorus, or Orchestra)				
7A	50 minutes	1:40-2:30	Resource Resource			esource	
7B	50 minutes	1:40 - 2:30	Special 3 (Co	ooking for Life)	Special 4 (Ex	xploring Ceramics)	

CBSD SAMPLE "CORE" MIDDLE SCHOOL TEACHER SCHEDULES

WITH ADVISORY & RESOURCE SEPARATE

- Core area teachers would have a regular plan every day
- Team meetings would occur every other day opposite of resource period

	7 th Grade Teacher Schedule									
Period	Length	Time	1 st MP	1 st MP 2 nd MP 3 rd MP 4 th MP						
1	50 minutes	7:30 - 8:20			Plan					
2A	50 minutes	8:23 – 9:13		Tea	m Meeting					
2B	50 minutes	8:23 – 9:13		R	Resource					
Advisory	19 minutes	9:16 – 9:35		AΓ	VISORY					
3	50 minutes	9:38-10:28			Class					
4	50 minutes	10:31 - 11:21			Class					
Lunch	30 minutes	11:21 – 11:51		I	LUNCH					
5	50 minutes	11:54 - 12:44			Class					
6	50 minutes	12:47 - 1:37	Class							
7	50 minutes	1:40-2:30			Class					

	8 th Grade Teacher Schedule									
Period	Length	Time	1 st MP 2 nd MP 3 rd MP 4 th MP							
1	50 minutes	7:30 - 8:20			Class					
2	50 minutes	8:23 - 9:13			Class					
Advisory	19 minutes	9:16 – 9:35		AD	VISORY					
3	50 minutes	9:38 – 10:28			Plan					
4A	50 minutes	10:31 – 11:21		Tear	m Meeting					
4B	50 minutes	10:31 – 11:21		R	esource					
5	50 minutes	11:24 - 12:14			Class					
Lunch	30 minutes	12:14 - 12:44	LUNCH							
6	50 minutes	12:47 - 1:37	Class							
7	50 minutes	1:40-2:30			Class					

	9 th Grade Teacher Schedule									
Period	Length	Time	1 st MP	1 st MP 2 nd MP 3 rd MP 4 th MP						
1	50 minutes	7:30 - 8:20		Class						
2	50 minutes	8:23 – 9:13			Class					
Advisory	19 minutes	9:16 – 9:35		AI	DVISORY					
3	50 minutes	9:38-10:28		Class						
Lunch	30 minutes	10:28 - 10:58]	LUNCH					
4	50 minutes	11:01 – 11:51			Class					
5	50 minutes	11:54 – 12:44			Class					
6A	50 minutes	12:47 - 1:37	Plan							
7A	50 minutes	1:40 - 2:30	Team Meeting							
7B	50 minutes	1:40 - 2:30		I	Resource					

CBSD SAMPLE "SPECIALS" MIDDLE SCHOOL TEACHER SCHEDULE

WITH ADVISORY & RESOURCE SEPARATE

- **Plan Period** Teachers will have a full plan every day. One day it will occur during 5th period and the opposite day it will occur at another point during the day (TBD by schedule).
- **Team Meeting** This will occur every other day during 5th period.
- 5th Period This period will always be free of classes for specials teachers.

<u>Example below:</u> Teacher A would have a full plan that would occur during periods 5A and 6B. This teacher would meet with his/her team of specials teachers during period 5B. Teacher B would have a full plan that would occur on 3A and 5B. This teacher would meet with his/her team of specials teachers during period 5A.

Period	Length	Time	1 st MP	2 nd MP	3 rd MP	4 th MP	
1A	50 minutes	7:30 - 8:20	7 th Grade Class				
1B	50 minutes	7:30 - 8:20		7 th G	rade Class		
2A	50 minutes	8:23 – 9:13		7 th G	rade Class		
2B	50 minutes	8:23 – 9:13		7 th G	rade Class		
Advisory	19 minutes	9:16 – 9:35		AD	VISORY		
3A	50 minutes	9:38 – 10:28		8 th G	rade Class		
3B	50 minutes	9:38 - 10:28		8 th G	rade Class		
4A	50 minutes	10:31 – 11:21	8 th Grade Class				
4B	50 minutes	10:31 – 11:21		8 th G	rade Class		
Lunch	30 minutes	11:21 – 11:51		L	UNCH		
5A	50 minutes	11:54 – 12:44			Plan		
5B	50 minutes	11:54 – 12:44		Tear	n Meeting		
6A	50 minutes	12:47 - 1:37	9th Grade Class				
6B	50 minutes	12:47 – 1:37	Plan				
7A	50 minutes	1:40 - 2:30	9 th Grade Class				
7B	50 minutes	1:40 - 2:30		9 th G	rade Class		

Period	Length	Time	1 st MP	2 nd MP	3 rd MP	4 th MP
1A	50 minutes	7:30 - 8:20	7 th Grade Class			
1B	50 minutes	7:30 - 8:20	7 th Grade Class			
2A	50 minutes	8:23 – 9:13	7 th Grade Class			
2B	50 minutes	8:23 – 9:13	7 th Grade Class			
Advisory	19 minutes	9:16 – 9:35	ADVISORY			
3A	50 minutes	9:38 - 10:28	Plan			
3B	50 minutes	9:38 - 10:28	8 th Grade Class			
4A	50 minutes	10:31 – 11:21	8 th Grade Class			
4B	50 minutes	10:31 – 11:21	8 th Grade Class			
Lunch	30 minutes	11:21 – 11:51	LUNCH			
5A	50 minutes	11:54 – 12:44	Team Meeting			
5B	50 minutes	11:54 – 12:44	Plan			
6A	50 minutes	12:47 - 1:37	9 th Grade Class			
6B	50 minutes	12:47 – 1:37	9 th Grade Class			
7A	50 minutes	1:40 - 2:30	9 th Grade Class			
7B	50 minutes	1:40 - 2:30	9 th Grade Class			